Maľovanie bytu

Hovorí sa že radšej dvakrát vyhorieť ako raz maľovať. Osobne tomu veľmi neverím, hoci keď máte v byte storočný bordel a nechce sa vám to upratať oheň môže pomôcť. :-)

V prípade že vaša rekonštrukcia dospela do štádia keď máte hotové omietky a vysprávky, zamýšľate sa isto nad tým ako vymaľovať. Maľovanie vie byť hotová veda, ale nemusí, ak máte jasnú predstavu a pripravíte sa.

Možno ste počuli rady starých majstrov o tom že najprv treba celý dom, byt natrieť s vápnom. To možno platilo pred tridsiatimi rokmi ale doba pokročila a stavebná chémia tiež. Dnešné materiály sú už úplne iné než boli dakedy.

Ako prvú vrstvu odporúčam bielu farbu. Aj keď plánujete maľovať rôznymi farbami, biely základ spôsobí vyrovnanie farieb podkladu, penetruje podklad. Vďaka tomu spotrebujete menej namiešanej farby.

Pripravte sa na to že ak je na farbe napísané že stačia dve vrstvy farby tak budete potrebovať niekedy aj štyri. Každý totiž inak namieša pomer vody a farby. A reklamný nápis že s 5 kilovou farbou namaľujete 100 metrov štvorcových určite nezafunguje.

Použitie rôznych kontrastných farieb v interiéri je dnes veľmi populárne. Predtým než natriete stenu na hnedo si pozrite či nieje veľmi krivá, pretože na tmavej stene vidno nerovnosti omnoho výraznejšie než na svetlej.

Nepoužívajte veľa farieb v byte aby ste to neprekombinovali.

Pripravte sa na to že maľovnie bytu netrvá dva dni ale skôr týždeň.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára