Ako sme takmer kúpili byt

V časoch keď sme ešte len uvažovali o kupovaní bytu sme si predstavovali kupovanie bytu takto. Nájdeme byt, dohodneme sa s človekom že ho chceme, oslovíme právnika ktorý všetko právne dotiahne a hotovo. Realita býva iná, ale veľa závisí od vás.

Onehdy sme dostali kontakt na právnika čo bol ochotný nám radiť a tak. Keď sme chceli kúpiť náš prvý byt, už sme boli po dvoch obhliadkach, vyzeralo to fakt dobre, šli sme do realitky s tým že uzavrieme dohodu o zaplatení zálohy alebo nejak tak sa to volalo. Realiťák bol veľmi prekvapený keď som mu povedal že nech nám dá návrh tejto dohody a že ja ju dám posúdiť mojemu právnikovi a potom sa uvidí. Predstavoval si že mu tam zložím prachy. Najprv bol rezolútne proti, že on tú dohodu vymyslel a že on to nikomu inému nedá čítať, lebo mu niekto ukradne jeho know how a podobne. Keď ale videl že so mnou nepohne a že keď mi to nedá skôr nebude obchod, dal mi jeden exemplár, vytlačený na ihličkovej tlačiarni a traktorovom papieri. Ešte som ho poprosil aby mi to poslal aj mailom, čo tiež v žiadnom prípade nechcel, aby to niekto z internetu neukradol, ale nakoniec poslal. Právnik si to na druhý deň prečítal a rovno sa ma spýtal či chcem vyhadzovať peniaze z okna. Tá predbežná dohoda bola totiž napísaná tak, že nebolo jasne definované ako možno z kúpy odstúpiť bez straty zálohy. Reálne to mohlo dopadnúť tak že ak by sa obchod nerealizoval z akéhokoľvek dôvodu, o zálohu by som prišiel.

Navrhol som teda realitke, že vypracujeme vlastný návrh dohody o zložení zálohy. S tým samozrejme nesúhlasil. Tvrdil že tento formulár používa už dlho a nemá s tým problémy. Tak sme sa pár dní handrkovali, on tvrdil že byt už neponúka, aj keď sme ešte nedali zálohu, ale normálne ho ďalej ponúkal. V tých dňoch sme boli na obhliadku iného bytu a bolo nám jasné že existujú aj oveľa krajšie byty než ten čo sme takmer kúpili, rozhodli sme sa teda byt nekúpiť. Keď som mu zavolal že byt neberieme, strašne sa rozčuľoval že ako veľmi na tom prerobil keď ho neponúkal ďalej, že kto mu zaplatí náklady, a podobné srandy. Ešte mi na druhý deň zavolal nech mu okamžite prinesiem dohodu čo mi dal lebo to je jeho majetok. Dohodu som mu doniesol a šiel preč.

Zostala nám skúsenosť. Nikdy sa nebudeme baviť s jednočlovekovými realitkami. Takýto prístup vo veľkej realitke nenájdete.

Byt predal iným asi o mesiac, spoznali sme to podľa vymenených okien.

Ten človek doteraz nemá webstránku na vlastnej doméne.

Ten krajší byt čo sme v tých dňoch videli nám vyfúkli pred nosom iní záujemcovia.

3 komentáre:

  1. No aj velke realitky davaju zmluvy, ktore su viac vyhodne pre ne. Ale zase vramci moznosti aj suhlasia s niektorymi zmenami a jednaju seriozne bez vyhrazania sa.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. LOL, ze vraj know-how. Presne viem, o com pises, to som zazil niekolkokrat v roznych obmenach, vacsinou islo o debilne napisane zmluvy, ktore niekto zbastlil na kolene pozruc sa do viacerych inych, z ktorych vybral, co sa mu pacilo. Dalsia vec je casovy natlak, podpiste hned, inac adios. Neskutocne. :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nam sa stalo,ze aj banka, ktora mala svoju realitnu kancelariu nam dala podpisat zmluvy, ktore neboli celkom v poriadku...

    OdpovedaťOdstrániť