Bývanie na dedine alebo v meste ?

Otázka ktorá vyvstane veľmi skoro potom čo sa začnete zaujímať o kúpu bytu alebo domu. Nemá jednoduchú ani jednoznačnú odpoveď.

Bývanie na dedine má svoje špecifiká. V prvom rade si treba uvedomiť, či chcete bývať na dedine a žiť dedinským životom. Dedinský život je iný než na aký sme zvyknutí z mesta. Dedinský život je pomalší, viac spätý s prírodou. Je to o obrábaní záhrady, poľa, lesa, o traktoroch, motorkách, montérkach a gumákoch. O práci po ktorej vidno výsledky. Je to o pomoci susedovi. Ak sa rozhodnete pre takýto život budete určite spokojní. Toto však dokáže málokto. Je to veľká zmena životného štýlu.

Väčšina ľudí čo z mesta príde na dedinu naďalej pracuje v meste. Celé rodiny sú s mestom späté. Všetky ich aktivity sa odohrávajú v meste. To potom vyzerá tak, že do svojho domčeka sa ľudia dostanú až večer, vyspia sa a ráno idú nazad do mesta. Keď deti začnú sami rozhodovať o záľubách, treba ich voziť do mesta a z mesta a mnohí oteckovia si uvedomia že sa stali taxikármi. Tento život mimo mesta je oveľa nákladnejší než dedinský a nákladnejší než mestský život. Mnohí sa potom nudia a chýba im mestský ruch.

Život v meste je rýchly. Rýchle presuny z miesta na miesto, rýchle obedy, rýchle cesty. Je dosť hektický. Je plný ľudí, tvárí, vecí. Treba sa ho naučiť žiť. Môže byť krásny aj strašný. Záleží na vás.

1 komentár: