Čo si všímať pri obhliadke bytu

V časoch keď bolo jasné že ideme kupovať byt sme začali chodiť obzerať byty. Spočiatku sme sa ozývali na všetky ponuky čo vyzerali aspoň trošku k svetu. Boli sme však sklamaní. Väčšinou veci neboli tak ako mali byť. Napríklad, napriek tomu že sme nechceli byt dole, videli sme asi päť bytov čo boli úplne dole. Proste realiťáci v snahe predať zahovorili že to vlastne nieje dole. Byt na prízemí bol pre nich na prvom, lebo z druhej strany bol kopec a podobne. My sme však presne vedeli čo chceme a tak sme definovali nový pojem. Pod bytom je byt. To sa nedá oklamať, proste pod bytom ten byt je alebo nieje. Ale pre niektorých realitných agentov aj takto jasne formulovaná požiadavka neznamená nič a spokojne vás vezmú na obhliadku bytu pod ktorým je pivnica. V takom byte sme boli roky a väčšiu zimu na nohy sme zažili už len tam kde sme teraz.

Ak predpokladáme že ste sa rozhodli kúpiť starý panelákový byt, lebo na iný nemáte, treba si všímať podstatné veci. Zabudnite na to aký je po byte nábytok, čo majú terajší majitelia kde. Skúste si odmyslieť terajšie vybavenie a všímajte si holé steny. Aké sú rozmery izieb? Budú vám vyhovovať? Ktoré steny sú nosné a ktoré sa dajú zbúrať, prerobiť? Kde je balkón? Je použiteľný? Sú na radiátoroch termoregulačné ventily? Sú na radiátoroch merače tepla? Je vymenená stupačka? Niesú zatečené stropy? Pohľad z okna? Čo vidíte keď sa pozriete z okna? Nemáte pod oknom veľké potraviny ktoré majú na streche obrovské ventilátory od chladničiek? Neparkujú pod oknom avie čo každé ráno o piatej pol hodiny štartujú? Ako vyzerá vstup do domu? Zvončeky, schránky? Dlažby, maľovka na chodbách, výťah?

Toto všetko vypovedá o tom akí ľudia žijú vo vchode, či sa starajú o dom. V zanedbanom dome nieje veľký predpoklad že sa to v dohľadnom čase zmení, jedine že by ste to spravili vy.

1 komentár:

  1. mimo jine je dulezita i orientace svetovych stran - severni byt neni zrovna pozitivni a je studeny :o)

    OdpovedaťOdstrániť