Naše kritériá pre byt

Dnes vám porozprávam o tom aký byt sme si vysnili. Je to po dlhých úvahách a je to kombinácia všetkých dobrých a zlých vecí čo v byte môžu byť.

Jak bolo jasné že na nový byt nemáme, bolo jasné že to bude starý byt. Naša snaha bola kúpiť čo najnovší byt. Staré tehlové bloky v centre mesta možno niekomu vyhovujú, my sme ale videli hlavne nevýhody. Boli sme aj v takých a mali sme dosť. Prvá vec čo si na starom bloku všimnete je smrad. Ja neviem či to vôbec nevetrajú ale na chodbách cítiť taký divný smrad. Stojí tam vzduch. Hneď jak vojdete dnu vidíte staré všetko. Zábradlia, schody, farba, výťah. Všetko staré a malé. Byty majú úplne nelogické usporiadanie, dominujú obrovské chodby a priechodné izby kde z jednej izby idete do druhej a tak ďalej. Komplet všetko treba vytrhať a vyhádzať. Nevýhoda bývania v centre je veľká hustota ľudí, áut, málo parkovania.

Výhody bývania v centre v tehlovom dome sú tiež jasné. Všade je to na skok a možno sa zaobídete aj bez auta.

My sme sa rozhodli že lepší bude panelák. Nechceli sme kupovať maličký byt, pretože to nieje na rok ale na viac. Sme zvyknutí na priestor z domu a tak si ani bývanie v malom byte neviem predstaviť. A keď sa rodinka rozrastie, skrátka sme chceli veľký byt. Najväčšie byty čo tu sú majú čosi pod sto metrov štvorcových. Taký sme chceli.

Poschodie. Bývanie na prízemí je divné, každý chodí okolo, vidno vám do okien, je zima odspodu, balkón je nevyužiteľný, často robíte takmer vrátnika. Výhodou je že otvoríte dvere a ste vonku.
Bývanie úplne hore je divné, môže vám zatekať strecha, ste závislí od výťahu. Výhoda bývania úplne hore je že vám nikto neskáče po hlave a nikto vás nevytopí. A je tam super výhľad.

Balkón. My sme chceli veľký balkón lebo sa nám to vidí ako super vec. Nenechajte sa zmiasť realitnými agentami čo vás budú presviečať že oni majú balkón a vôbec tam nechodia a podobnými rečami. Priority sú na vás.

Poloha. Keď chcete les, nekupujte si byt pri autostráde. Niekomu to nevadí.

Budúcnosť. Zamyslite sa nad tým, či vám bude vadiť keď o dva roky nablízku budú stavať suermarket, diaľnicu, tunel a podobne.

Každá lokalita má svoje špecifiká, treba dobre rozmýšľať než si požičiate prachy na tridsať rokov.

Takže náš vysnený byt vyzeral takto: Nie na prízemí ani na prvom poschodí, nie úplne hore, nové stupačky, balkón v obývačke, nenosná priečka medzi kuchyňou a obývačkou (dá sa zbúrať), aspoň sedemdesiat metrov štvorcových.

Sami uznáte že sme vedeli dosť presne čo chceme a tak sme vyberali byt veeeeeeľmi dlho. Niektorí realitky nás už podozrievali že si robíme prieskum trhu.

2 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V Bratislave byvam v podnajme, pretoze som Bratislavcanom len z povolania... Ked vsak realne zacnem uvazovat o zapusteni korenov, stava sa to pre mna z financneho hladiska nerelane. Citam tento blog priebezne a drzim vam palce, aby ste vas vysnivany byt nasli.
    Maros

    OdpovedaťOdstrániť