Nájomné byty - je to cesta pre vás?

V čase keď sme hľadali nejaký byt nastal boom v budovaní nájomných bytov. Každá dedina ktorá mala nejakú starú barabizňu ju šla rekonštruovať a chceli tam postaviť nájomné byty. Štát na to prispieval a tak sa im to videlo ako možnosť ako získať prachy.

Tak sme sa dozvedeli aj my o nájomných bytoch tu neďaleko. V meste nebolo nič také, zatiaľ iba na dedinách v okolí. I poslali sme žiadosť a tak podobne, počkali, samozrejme s nájomnými bytmi boli problémy, podozrenia zo sprenevery peňazí, problémy s kolaudáciou a tak podobne. Asi po roku sa všetky problémy podarilo papierovo vyriešiť a nám sa ozvali z miestneho úradu, že ak ešte máme záujem, byty sú voľné. To sme ale v hľadaní už pokročili a aj naše rozhodnutie poriešiť bytovú otázku trvalejším riešením už tiež padlo.

Časom sme sa dozvedeli že nájomné byty sa prenajímajú na rok, po roku bude nájomná zmluva možno predĺžená, ale možno aj nie, že nieje samozrejmé mať v byte psa, že nieje samozrejmé dať si na okno satelitnú anténu. A že nájomné je o desať percent menšie než by stálo platenie hypotéky za vlastný byt podobnej veľkosti v meste.

Nájomné byty sú v západnom zahraničí normálna vec. Kopa ľudí býva celý život v nájomných bytoch a nemajú s tým problém. U nás ale na to ešte asi niesú ľudia pripravení.

Výhodou nájomného bytu oproti vlastnému je že sa môžete presťahovať za prácou hocikedy a nezostane po vás niekde nejaká nehnuteľnosť ktorú treba predávať alebo sa o ňu starať.

3 komentáre:

  1. ano je to hrozne, ak po mne po prestahovani ostava nehnutelnost, no fuj.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ......no asi si to pochopil(a)zle, ak po mne zostava nehnutelnost......je to negativum

    Podla mna to bolo myslene ako pritaz a brmeno z dvovodu, ze 95% mladych ludi si kupi byt na hypoteku a casto sa stava, ze nasledne dostanu lepsie platenu pracu mimo trvaleho bydliska resp. mimo statu. To potom znamena par desiatok litor za hypoteku na byt v ktorom nebyvam + dalsie naklady na byvanie inde.

    OdpovedaťOdstrániť