Realitní podvodníci

Počas toho ako sme vyberali byt alebo dom sme sa stretli s mnohými realitnými podvodníkmi. Sú to ľudia veľmi ústretoví, úslužní, vedia všetko vybaviť a nič nieje problém.

Úplne najmenej neškodní sú borci čo dávajú inzeráty úplne všade že predávajú byty, mobily, autá, garáže a ich jediným cieľom je nabíjať si kredit na mobile za prichádzajúce hovory. Dnes sa to už tuším ani nedá, ale istú dobu ich bolo viac ako dosť.

Potom sú to borci čo ešte predtým ako vás zoberú na obhliadku bytu chcú vedieť o vás čo najviac, ale hlavne, či budete platiť naraz alebo na hypotéku. To je prvý filter na podvodníkov, ajkeď máte prachy, povedzte že na hypotéku. Hypotéka je totiž spoľahlivá ochrana ako nekúpiť nehnuteľnosť ktorá nemá v poriadku papiere. Banka vám totiž na takú nehnuteľnosť nepožičia ani korunu. Podvodníci tým sledujú kto má peniaze k dispozícii a môžu ho oklamať. Takých ľudí čo naletia je dosť, typicky dedinčania čo popredali domy po babkách a majú pár miliónov a chcú kúpiť byt v meste. Dávajte si pozor na podvodníkov, ani sa nenazdáte a prachy sú fuč.

Obľúbenou metódou na získavanie peňazí od kupujúcich je záloha. Jak dáte zálohu už sa cúva veľmi ťažko. Uvedomte si že záloha je odmena za predaj bytu čo zostane realitke, takže keď dostanú zálohu, už dosiahli svoj cieľ. Samozrejme, seriózne realitky sú v pohode, ale takí rôzni špekulanti od vás vezmú zálohu, vy máte spravidla mesiac na kúpenie bytu, ale mesiac prejde ako nič a papiere sa z rôznych dôvodov nepodarí vybaviť a vy môžete prísť o zálohu.

Keď už kupujete, a vyzerá to nádejne, môže vás kontaktovať realiťák že treba pár tisíc na urýchlenie zápisu na katastri, vedzte že tie prachy končia v jeho vrecku a zápis bude rýchly aj bez nich. Majú známosti a tak nemusia platiť.

Samozrejme, dá sa kupovať a nenaletieť podvodníkom, ale treba kupovať s rozvahou.

4 komentáre:

  1. Zhrniem:

    * ak sa predavajuci pytak ako to budem financovat, tak odpovedam vzdy HYPOTEKOU

    * nedavat ziadnu zalohu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. rony: S tým že nedávať žiadnu zálohu nemôžem súhlasiť. Bez zálohy byt nekúpiš.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Neviem, ako na tu zalohu. Ja som ju dala a potom aj kde co ine a teraz momentalne tak zabavam ludi na nete svojou naivitou. Alebo hladam podporu? Ktovie.
    www.rajka.bloguje.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  4. rajka: Bez zálohy to samozrejme nejde. Ale treba dobre premyslieť čo a ako. Dobré je poradiť sa pred akýmkoľvek podpisom s právnikom. Oproti miliónom čo môžeš stratiť je poplatok za takúto radu minimálny.

    OdpovedaťOdstrániť